Laadukas nahka

03.02.2020

Tässä pieni tietoisku nahkasta ja laadusta.

Kasviparkittu.
Kasvisparkittu nahka parkitaan nimensä mukaisesti kasveista saatavilla aineilla. Kasviparkittua nahkaa on helppoa muokata ja se on monipuolinen nahka. Tämä nahtatyyppi ei kestä kovaa kosteutta kovinkaan hyvin (tähän voidaan vaikuttaa) koska sen pinta on avoin (naturel vuota). Paljon kosteutta saatuaan se voi muuttuu ja mennä jopa hauraaksi.
Tästä syystä nahkatuotteita valmistavan henkilön on hyvä tietää miten viimeistellä työnsä, että se kestää. Pinta on suljettu ja reunat viimeistelty niin että ne ei ime vettä. 
On olemassa myös esimerkiksi kromi - ja tammiparkittua nahkaa.

Huonoin nahkalaatu on pinnoitettu nahka jonka pinta on hiottu epätasaisuuden peittämiseksi ja päällystetty ohuella muovikerroksella. Tähän valikoituu yleensä vanhat tai vahingoittuneet eläimet.
Pinnoitetun nahkan tunnistaa korkeasta kiillosta, muovisesta ilmeestä. Karvatuppia ei voi erottaa, sillä ne on hiottu piiloon. Taipuessa tämä materiaali muodostaa vahvoja ryppyjä. Ajan ja kulun myötä rypyt vain syvenevät, kunnes nahka murtuu. 

Useasti nahkatyypit on peräisin nautaeläimestä

  • Vasikannahka on erittäin kestävää, siistiä ja kalleinta 
  • Naudannahka on taas suhteellisen kestävää ja huokeaa 
  • Vesipuhvelin nahka todella kestävää 

 Laadukkain nahkatyyppi on aniliinivärjättyä vasikan pintanahkaa. Tämä nahka on virheetöntä vuotaa, jossa näkyvät kaikki eläimen nahkan kuviot sekä mahdolliset naarmut.

Vuodan kerrokset.

  • Vuodan ylinkerros on kestävintä. Hengittävä ja täten imee lian ja rasvan aikanaa ja patinoituu kauniisti
  • Pintanahka. Vuodan toisiks parasta tavaraa. Pinnasta on hiottu arvet ja muut vekit pois.
  • Pinnoitettu nahka. Tämä jää kun ylimmet kerrokset on poistettu. Pinta voidaan käsitellä näyttämään samalta kuin ylemmät.
  • Haljas. Vaakatasossa kulkevat kuidut tekevät tästä heikon ja tämä kuluu nopeasti.

Yhteenvetona voin sanoa, että kaikki vuodat on erinlaisia koska ei ole samanlaista eläintä tai elinolosuhteita.