Suunnittelu/toteutus/ myynti

21.02.2021

Sanonta "hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" pitää todellakin paikkaansa.

Itsellä voi joskus mennä suunnittelussa helposti pidempi aika, kuin itse valmistuksessa. Tässä työvaiheessa pitäisi pystyä huomaamaan kaikki mahdolliset virheet ja muut epäkohdat.
Tähän tietysti päästään ainoastaan hyvillä kaavoilla. Kaavat määrittävät tuotteessa aina kaiken: mihin tulee tikit, nepparit, soljet jne jne.
Itse pidän kuitenkin kaavojen tärkeimpänä tehtävänä sitä, että näen toimiiko tuote. Nykypäivänä kuluttajat elävät usein hektistä elämää. Mietippä tuotetta, jota käytetään päivittäin ja sen käytettävyydessä on selkeitä toimintaongelmia. Tämä tuote menee viikossa romukoppaan ja saan huonon asiakaskokemuksen.

Toinen tärkeä asia on, että näet millaisesta nahkasta tuotteen voit valmistaa. Jos nahkaa ei ole jo etukäteen valittu, niin silloin kaavoja suunnitellessa pitää tämä ottaa huomioon. Suosittelenkin, että jos teet tilaustöitä ja asiakas haluaa valita nahkat, niin tehkää se ennen kaavojen valmistusta.

Teen lähes aina kaavat paperimallennoksena. Se on mielestäni helpoin ja nopein tapa. Muista, että et voi aina välttämättä käyttää paperikaavoja suoraan, vaan mittoihin on joskus lisättävä nahkaa sen paksuuden mukaan (ohuissa nahkoissa ei aina tarvitse).

Testaappa vaikka.

Pyöritä pankkikortin ympäri paperi niin, että se tulee kummallekin puolelle korttia ja loppuu kortin reunaan. Leikkaa nyt tällä paperilla nahkasta juuri vastaava pala ja pyöritä nahka kortin ympäri samalla tavalla. Näetkö eron? Jos tämä olisi tuote, voisit mitata tässä kohtaa eroavaisuuden ja lisätä sen valmistuskaavaan. (Lisäys on yleensä noin 2-3 kertaa käytettävän nahkan paksuus)

Jos ylläolevaa ei ota huomioon, niin esim. neppareiden uros ja naaraspuolen osuminen kohdalleen voi mennä metsään.

Jatketaan kaavojen piirtämistä.

Kaavasta riippuen teen yleensä paperiin kynällä ja viivottimella suoran keskiviivan. Otan nyt tähän esimerkiksi laukun päädyn.

Taitan paperin taittolinjaa pitkin päällekkäin, jotta saan kaksi puolta. Piirrän paperille laukunpäädystä puolikkaan niin, että viivat päättyvät paperin tehdasreunaan. Tässä vaiheessa on hyvä laittaa pari teipin palaa, jotta paperin puolikkaat pysyvät yhdessä. Voit leikata paperin piirrettyjä viivoja pitkin ja kun olet leikannut niin, voit avata teipit ja paperin. Näin sinulla on samanlaiset muodot kahdella puolella, ja lisäksi piirretty viiva antaa sinulle valmiin linjan, mihin keskittää hihnan paikat.

Käytän keskilinjan piirtämistä yleensä aina, vaikka en taittaisi edes paperia. Linjasta on yleensä enemmän hyötyä kuin haittaa. Voit käyttää sitä mittaviivana, kohdistukseen, hahmotukseen, linjaukseen jne jne.

Muita hyviä lisäyksiä kaavoihin on kohdistuspisteet. Nämä pisteet näyttävät, mihin mikäkin osa tulee. Nämä on todella tärkeitä siinä vaiheessa, kun alat kasaamaan tuotetta.

(Kuvassa on hihnan kiinnityskohdan kohdistus, joita käytin myös tikkilinjana.)

Kokeileppa nyt rohkeasti piirrellä itse kaavat.

Muutamia muita asioita, mitä on hyvä huomioida suunnittelussa. Missä tuotetta käytetään, mitä sen pitää kestää, tuotteen mahdollinen hintakatto, millaiselle henkilölle se menee, saumavarat ja puhtaaksileikkuut

Missä tuotetta käytetään / mitä sen pitää kestää?

 • Nämä määrää, mitä nahkaa käytän ja miten se valmistetaan.

Millaiselle henkilölle tuote menee?

 • Tällä haen tyylin tuotteelle. Saan yleensä vapaat kädet, mutta kyllä silti "stalkkaan" heitä :)

Hintakatto.

 • Tilaustöitä tekevän on hyvä suunnittelun alussa sopia hinta. Itse käytän hintaskaalaa, kun lasken hinta-arvion tuotteelle. Ilmoitan hintaskaalan esim. 100-150€. Tuotetta valmistaessa saan tarkan hinnan, mikä menee tuohon välimaastoon. 

Saumavarat / puhtaaksileikkuu.

 • Muista jättää nämä kaavaan. Nahkan paksuus määrää, miten paljon jätetään. Testaa nahkan reunaa taittamalla, jos nahka taittuu esim. 8mm kohdalta hyvin, niin silloin voit käyttää saumavaraan tämän 8mm. 

Toteutus.

Tuotevalmistus on työtä ja siitä pitää saada rahaa. Vaikka tämä onkin ihan äärettömän siistiä ja mukavaa, silti työtä. Otan esimerkin vyöstä. Asiakas tilaa perusnahkavyön, missä on pituutta 120cm ja koristetikki kiertää ympäri.

Hinta käsitikille.

Ompelupituus 240cm + lankaura + reijitys + ompelu. Kesto yht. 3-4 h ja hinta noin 265-385€

Hinta konetikille.

Samat alkutyöt, mutta koneompelu. Lanka 10 tai 20. Kesto noin 2 h ja hinta noin 80-150€

Kumpi menee kaupan?

Koristetikille ei tule mitään kestovaatimuksia, niin silloin on hyvä valita nopein tapa valmistaa. Jos ylimmäistä vyötä saat myytyä vuodessa edes kaksi kappaletta, niin olet myynnissä todellinen tekijä :) Alempaa vyötä on helpompi myydä useita vuodessa.

Kummalla tekisit?

Tässä oli yksi esimerkki, mitä tarkoitan sillä, että on tärkeää tietää oikeat työmenetelmät. Menetelmät ei saa heikentää tuotteen laatua tai muutakaan, vaan sillä haetaan sinulle ja asiakkaalle paras mahdollinen hyöty. Se on hyvää ammattimaista asiakaspalvelua.

Värjään paljon tuotteita. Käytän pääosin vain syvävärejä. Syvävärit ovat vesimäisiä ja ne imeytyvät nahkaan hyvin. Näiden värinpäästö on pieni. 
Muita värejä ovat geelivärit. Näitä en käytä juurikaan, koska nämä ei kestä oikein mitään. Lisäksi nämä päästää väriä ihan törkeesti, vaikka tekisit pinnalle mitä taikatemppuja.

Kolmas väri on akryylivärit. Nämä on hyviä värejä pienten kuvien värjäykseen tai pienten yksityiskohtien korostukseen, mutta eivät sovellu suurille pinnoille, koska värjäys on hidasta ja työlästä.

Tuotteista värjään vain pintapuolen. Veripuolta en värjää millään enää. Omastamielestäni se menee tökerön näköiseksi ja se päästää väriä, vaikka mitä tekisi. Jos tausta pitää jotenkin siistiä, niin käytän sopivaa nahkaa, mikä on joko naturel-väriä tai teollisesti värjättyä nahkaa. Tällöin toki pitää tehdä tikit ympäri tuotetta.

Muuta

Mikäli tuotteessa on kohtia, missä tulee useampi nahkakerros, ohennan useasti nahkoja. Tämä antaa parempaa ulkonäköä, helpottaa ompelua ja lisää toimivuutta. Esimerkki: nahka on 1,2 mm paksua. Tulee kolme kerrosta. Kerrosten yhteispaksuus on 3,6 mm. Pidän yleisenä paksuutena sen, että nahkoja on kaksikerrosta (2.4 mm). Joten ohennan tässä tapauksessa kutakin kerrosta noin 0,2-0.4 mm riippuen kohdasta.

Tämäkin on taas tuote / nahkakohtaista infoa. Tässä kohtaa voikin sanoa, että tuotevalmistamisen opetus on aika savolaista "suottaapi olla, että teet näin tai suottaapi olla, että et".

Nämä muutama esimerkki jo määrää todella monta asiaa ja ainoa tapa saada vastaus on KOITA. Paras oppi, mitä koskaan olen saanut on: "tee, pura ja tee uudestaan"

Myynti.

Käytän 100% somea myyntialustana. Tämä on halvin ja kattavin käyttöalusta, mutta jos on jotain hyvää, niin on jotain huonoakin.

Huonoa on se, että tämä kuormittaa paljon. Joskus minulla on jopa yli 10 kpl aktiivisia keskusteluja. Ja kun jokaiselle vastaa vaikka noin 3-6 krt. niin viestejä voi päivässä lähteä jopa 20-40 kpl. Tilauksia voi painua usean keskustelun takia jonnekin viestikenttään. Toki koitan muistaa laittaa tilaukset tilauskirjaan, mutta huonomuistisena se ei vaan aina onnistu. Sori :)
Ps. Saa laittaa viestiä.

Viestien vastaamiseen varaan nykyään omaa aikaa ja se on yleensä kotona sohvalla.    

Somen sisällöntuottamiseen löytyy netistä lukuisia hyviä sivustoja, enkä itse ole tässä ammattilainen ketään ohjaamaan, mutta tässä muutamia vinkkejä.

 1. Panosta kuviin. Käytän itse pientä järkkärikameraa kuvauksessa, jolla saa syvyyttä ja värit on kohdilleen.

 2. Herätä päivityksellä kiinnostusta. Tähän auttaa paljon se, että tiedät millainen yleinen someseuraajasi on. Ja kun ajan kuluessa olet tästä tietoinen, niin sisältöä on helpompi tuottaa siihen suuntaan, että saat niitä tarvittavia tykkäyksiä ja jakoja.

 3. Pidä sisältö brändin mukaisena. Ei ole viisasta jakaa sellaista, mikä ei liity sinun brändiisi tai tuotteisiin. Liikakuormituskin on huonoa ja juurikin ylimääräisellä sisällöllä teet sitä.

 4. Ole uskottava. Jos sinuun ei uskota, ei sinulta osteta. Mikäli annat epävarmaa kuvaa työstäsi, niin uskottavuus kärsii.

 5. Älä mollaa kilpailijoita. Mikään ei ole nolompaa kuin, että mollaat jotain julkisesti.

 6. Älä tee "hauskoja" päivityksiä. Hauskaa päivitystä on vaikea keksimällä keksiä. Se voi olla juurikin omastamielestä hauska, kun taas vitsi ei aukea heille, jotka sen näkee sieltä somen toiselta puolen. Yleensä hauskat päivitykset tulee puoli vahingossa, niin kuin kunnon iso pierukin.

 7. Joskus olen kuullut, että tekstiä ei saisi olla niin paljoa, että lukee "lisää" vaan tekstin pitäisi mahtua kokonaan näkyviin. Olen koittanut noudattaa tätä, vaikka en tiedä sen oikeaa todenperää. Oma kokemus on juurikin se, että en yleensä klikkaa "lisää" kohtaa.

 8. Älä fotoshoppaa tai laita liikaa tehosteita kuviin.

 9. Ole rehellinen.

 10. Kunnioita seuraajia. Muista, että seuraajat ovat niitä, jotka käytännössä myyvät sinun tuotteitasi. He kertovat sinusta muille, he jakavat sinun postauksia, he kommentoivat kuvi sekä he antavat vinkkejä. Ne myy ja sinä teet.

Kiitos, jos jaksoit lukea tänne asti :) Tässä on jotain tietoa asiasta. Toki hiukan supistettuna.

Mukavaa kesän odotusta kaikille.