Aloittelijan ABC

20.02.2020

Tällä blogilla koittan auttaa uusia tekijöitä nahkatöiden pariin ja kerron mitkä työkalut tarvitset alkuun. Etkä mene ja osta heti sadoilla euroilla tarvikkeita jotta pääset testaamaan olisiko tässä sinulle uusi harrastus.

Hankinnat:

Listaan sinulle alkuun välttämättömät materiaalit ja työkalut. Merkitsen ne numerolla, kuinka tärkeitä ne ovat. Yksi tarkoittaa ei heti ja viisi taas HETI.

  • Satulasepän neulat (5).
    Neula eroaa normi neulasta niin että se on tylppä. Tylppyys auttaa neulaa suljumasta paremmin nahkaan tehdystä tikkireijästä, sekä neula ei mene niin helposti jo tikissä olevasta langasta läpi. Neulaa myydään eri paksuuksissa.

  • Vahalanka (5).
    Langassa on nimensä mukaan vahamainen pinta. Lankaa myydään eri paksuudessa, mutta alkuun pääset varmasti 0.8mm/1.00mm paksuudella. Valitse väriksi musta, koska se sopii lähes kaikkien nahkavärien kanssa. Toki voit ostaa muitakin värejä koitan vaan säästää sinun rahoja :)

  • Reikähaarukka (5).
    Työkalu näyttää haarukalta. Tällä löydään tikille reikää. Näitä löytyy erinlaisia ja eri mitalla olevia. Esim. pyöreää reikää tekevää, salmiakkia ja suoraa tekevää.
    Se miten pitkä tikiväli on määrää pitkälti nahkan paksuus. Jos nahka on paksua, niin itse valitsen yleensä pidemmän tikkivälin kun taas lirunahkaan kannattaa tehdä hiukan tiheempi reikäjana. 

  • Naskali (5)
    Voit tehdä reikiä, tai avata reikähaarukan reikiä.

  • Vasara (5)
    Ei välttämättä kannata mennä autotalliin ja ottaa sieltä sitä raskainta normi vasaraa, vaan suosittelen hommaan hiukan kevyemmän version. Tähänkin löytyy ns. ammattityökaluja, mutta varmasti pääset alkuun kun käyt jossain puuilo, clas ohlson- tyylisessä kaupassa etsimässä sen ja säästät taas rahaa.

  • Uratyökalu (2)
    Työkalulla tehdään ura mihin vahalanka menee. Tämä ura suojaa esim. lankaa kulumasta, koska lanka menee pinnasta alaspäin. En pidä tätä ihan ykkös ostana, koska voit harjoitella nahkatöitä ilman tätäkin ja jos nahka on pehmeää, niin ei siihen saa uraa oikein tehtyä. Säästä alkuun tässä kohdassa, jos haluat säästää.

  • Lyöntialusta (5)
    Alustaksi sopii sellainen vihreä askartelulevy tai paksumpi leikkuualusta. Säästövinkkinä heitän, että ikeasta saapi edullisia leikkuulautoja (muovi)

  • Nahkaveitsi (5)
    Yleensä nahkaa leikataan veitsellä toki voi myös käyttää saksia. Veitsiä löytyy joka lähtöön esim. puolikuu. Itse olen pärjännyt tähän päivään asti ihan mattoveitsellä. Mikäli päädyt mattoveitsen ostoon niin terän on hyvä olla kuvanmukainen lyhyt, koska se on jämäkkä. Mikäli ostat puolikuun, niin suosittelen selvittämään missä voit sen teroittaa. Nahkalla on näppärä tapa tylsyttää teriä ja tylsällä terällä et tee mitään.
    Listalle voi myös laittaa askerteluveitsen (2) mutta ei ihan pakollinen. Tällä saat tarkemmat leikkaukset helpommin. Ammattikäytössä käytetään jonkin verran turkisveistä.

  • Viivain (5)
    Suosittelen metallista viivainta. Voit käyttää sitä ohjurina kun leikkaa suoria viivoja.

  • Nahanohennusveitsi (3)
    Tällä veitsellä ohennellaan nahan reunoja. Esimerkiksi jos nahkakerroksia tulee monta päällekkäin, vyöstä solkipään taaksetaiton pää viistetään, tai nahan alle tulevan toisen nahan reuna viistetään ja näin se ei peilaa päälykerroksen läpi.
    Toki käyttökohteita on paljon muitakin, mutta ihan ykkös ostana en pidä. Tämä on tärkeä siistin lopputuloksen saantiin, mutta harjoitella voi ilman tätäkin. Ja näppärät tyypit näkyy ohentavan nahkaveitselläkin :)

  • Nahkaa (5)
    Tämä taitaa olla se tärkein :)

  • Liima (5)
    Nahkatöissä käytetään useasti liimaa. Sen tarkoitus on korvata nuppineulat ja tukee tikkiä. Liimaus on ammattikäytössä hyvin pitkällevietyä tiedettä.
    Äkkiä kuullostaa että liima ei pidä mitään mutta oikein tehty liimaus pitää niin hyvin, että nahkat irtoaa toisistaan ainoastaan palasina.
    Sinulle suosittelen liimaksi KIILON vesiohenteista kontaktiliimaa. Tämä EI haise myrkylle ja sitä saa ihan rautakaupasta.

  • Hiomapaperi (5)
    Nahkapintoja (pintapuoli) pitää ensin karhentaa ennen liimausta.

  • Liimapuristin (4)
    Liimauksen jälkeen laitetaan puristimet, koska kontaktiliimat tarvitsevat paineen, jotta ne jäävät hyvin kiinni. Voit myös vasaralla naputella.

    Siinä listaa näin alkuun. Työkaluja löytyy toki vielä muutaman listan
    verran lisää, mutta uskon että ajankanssa sinä itse hoksaat mitä tarvitset ja löydät ne tarpeittesi mukaan. 

    Onnea uuteen harrastukseen. Muista että materiaali on haastava ja epäonnistumisia tulee. Älä niistä lannistu vaan korjaa ja tee uudestaan.

    "PURKAMALLA OPPII PARHAITEN" :) tsemppiä